De wondere wereld van de krab op het wad

Foto: onder een mannetje- en boven een vrouwtjeskrab.

“Kijk, daar ligt een krab”, roept een enthousiast jongetje op het wad en pakt hem op. Het is geen dode krab, maar het lege huis van een krab. Krabben vervellen regelmatig, net als een slang. Ze verwisselen hun oude pantserhuid met een nieuwe, groter pantser waar ze weer in kunnen groeien.

In het eerste jaar vervellen de krabben ongeveer tien keer. Missen ze een schaar of poot, dan groeit die weer aan en bij de volgende vervelling is er dan weer een complete krab. In de daarop volgende jaren vervelt een krab een of twee keer per jaar. Krabben worden vijf of zes jaar oud.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes kun je zien aan de onderkant van de krab. Aan de onderkant hebben krabben een “klep”, bij een mannetje heeft dat de vorm van een driehoek en bij een vrouwtje de vorm van een bijenkorf.

Wat bijzonder is dat een krabbenman twee penissen heeft.

Op het wad komen we hoofdzakelijk de gewone strandkrab en zwemkrab tegen. Soms een Chinese wolhandkrab. Wil je ook meer weten van de krab, kom dan op zondag 20 augustus naar het Natuurinfocentrum  Balgzand, ’t Kuitje. De wadexcursie start om 12.00 uur. Het natuurinfocentrum is open vanaf 11.00 uur. De kosten van een wadexcursie zijn € 5,00 voor een volwassene en € 3,50 voor een kind t/m 12 jaar. Koffie/thee en limonade is bij de prijs inbegrepen. Toegang infocentrum is gratis.

U vindt het infocentrum aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder, tlf. 0223-635862 (alleen tijdens openstelling). Voor meer informatie: 0223-635340 of  633210. Of kijk op www.kuitje-balgzand.nl